Effektive mikroorganismer

Hvad er EM?

Effektive mikroorganismer (EM) er en blanding af forskellige bakteriestammer, der sammen danner et fællesskab.

De vigtige bakterier er:

  • mælkesyrebakterier, f.eks. Lactobacillus plantarum og Lactobacillus casei
  • den fotosyntetiske bakterie som Rhodopseudomonas palustris
  • Saccharomyces cerevisiae, også kendt som gær

Anvendelse af effektive mikroorganismer

Anvendelsesområderne for EM spænder fra rengøring i huset, have optimering, jord og gylleforarbejdning inden for landbrug og spildevandsslamreduktion.

Hvordan virker EM?

Gennem deres antioxidante, fermenterende, regenerative, energiske, kommunikative og dominerende effekt skaber mikroorganismerne et positivt miljø i deres område. Mikroberne konkurrerer med patogene bakterier og fortrænger dem med deres dominans. Desuden, har mikroorganismer ved, at producere antioxidanter i deres metabolisme en regenerativ virkning på oxidative processer som råd og ældning, hvorved de stoppes. Af disse grunde er EM et godt miljøvenligt alternativ til pestcider, antibiotika og desinfektionsmidler.

Hvordan laves EM?

Alle EM-produkter kan spores tilbage til den oprindelige EM-stamkultur. Den oprindelige stamkultur er en blandet kultur af forskellige nyttige og frit forekommende mikroorganismer i naturen. Det er en brunlig væske med en sur/sød lugt og en pH på 3,3-3,6. Mikroorganismerne er i en slags hviletilstand og bliver aktiveret af sukkerrørsmelasse og vand.

Hvilke produkter er tilgængelige med effektive mikroorganismer?

  • Plantestyrkelse og jordforbedring med forskellige produkter baseret på EM – for bæredygtige sunde planter og frugtbar jordbund (f.eks. Terra Preta-princippet).
  • Løsninger til økologisk og regenerativt landbrug uden kemikalier.
  • Probiotisk rengøring i hjemmet og erhvervslivet som et økologisk alternativ til kemiske rengøringsmidler.
  • Sund og vital kropspleje ved hjælp af probiotiske gæringsdrikke for at styrke kroppens mikrobiologi.

Tilbage til menu eller læs mere om: