June 2017

Er der nogen dernede ?

Måske tænker du, at jord bare er det som planter gror i og ellers hænger fast på støvlerne efter regnvejr. Hvad spændende er der lige i det?

Men, så tager du fejl.

Jord er super-spændende og giver den mest fantastiske grobund for sunde planter af høj kvalitet. Den indeholder en frygtelig masse mineraler, planterester, sand, ler, bakterier, svampe og dyr.

Jo, jo, tænker du måske; vi har vel allesammen set en regnorm i ny og næ. (ellers kommer der lige et billede her)

Regnorm

Men vi stopper ikke ved en enkelt regnorm

Jorden, altså den optimale udgave af jorden, og sådan som den selv gerne vil være, indeholder faktisk 10 ton smådyr per hektar inklusive regnorme!!

Sammen med bakterierne og svampene, sørger smådyrene for at der er næring tilgængelig til planterne når de har brug for det. Til gengæld udskiller planterne rodeksudater som fodrer mikrofloraen omkring rødderne og hermed sluttes cirklen. Læs evt. mere om rodeksudater her hvor Økologisk Landsforening beskriver fordelene ved at have ukrudt.

Træk lige vejret

Men bakterier, svampe og smådyr gør det ikke alene. Der skal luft til. Jorden bør indeholde 50% hulrum med plads til vand og luft. Så bliver det hele lidt sjovere og det bliver lettere at finde en regnorm.

De sidste 50% bliver optaget af mineralerne, som altid hænger på en lerkolloid eller en humuskolloid. Organisk materiale skal der til og det bliver omsat til humus, når mikrofloraen har gjort sit arbejde. Så indgår det som en bestanddel i jorden, der kan udveksle næringsstoffer og sikre krummestrukturen. Læs evt. mere om problemerne ved kompakt jord her

Forskellen på luftig og kompakt jord

Men hvordan kommer vi til den optimale jord?

Hvis vi ikke ved hvor vi er, er det svært at komme det rigtige sted hen.

Så start med at finde dit udgangspunkt ved en tur i marken med spaden og en Albrecht analyse.

Nyt fra Levende Jord

Tilbage til menu eller læs mere om: