January 2017

Humus, humus og humus

Skal du også være med på vognen, altså humus-vognen?

Humus er en organisk bestanddel i jorden og har intet med kikærter at gøre. (Det er hummus, med to mmér der er lavet af blandt andet kikærter) 

I jorden finder du to typer jordkolloider; ler og humus der begge kan opbevare næringsstoffer til brug for plantenæring. Humus opstår når det organiske materiale omsættes af bla. mikroorganismer til stabil form. Den optimale sammensætning af jorden består af 25% luft, 25% vand, 45 % mineral og 5% humus.

Gør noget! 

Ler indholdet i jorden, er svær at ændre på. Men du kan gøre noget ved dit indhold af humus i jorden.

Pløj, harv og bearbejd jorden intensivt og være sikker på nedgang af humus. Overiltningen speeder stoffnedbrydningen op, så du ender med sand og ler i løbet af kort tid. Den gentagne bearbejdning gør livet surt for mikroorganismer og regnormene. Jorden pakker og klistrer. Det bliver bøvlet og dyrt at dyrke, for diesel og jern er ikke gratis.

Eller vælg den anden grøft og sæt lidt penge ind på humuskontoen. Det er her du kan forøge jordens værdi og sikrer at den bliver bedre, mere levende og samarbejdsvillig. Der er mange måder og metoder, men for at vælge den rigtige for dig, din pengepung og din makker i marken, skal du kende udgangspunktet.

Det er her Albrecht kommer ind.

Detaljer om jordkemi og biologi der grænser til nørderi, giver dig nøglen til komme med på humus-vognen. Læs mere her om hvordan du kommer igang

Når du kender dit udgangspunkt, så er det dig som bestemmer hvordan den perfekte mark ser ud (men dog altid grøn!) God arbejdslyst.

20140526_173802 20140710_141056 DSC_0426 DSC_0867 rødsvingel2 dion2015b

Nyt fra Levende Jord

Tilbage til menu eller læs mere om: